Мокачино
Смес от сметана, инстантно кафе, какао, захар и ароматни подправки за бързо и лесно “Мокачино”
1 ч. ч. сметана на прах
1 ч. ч. инстантно кафе
3/4 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. подсладено какао
щипка смляно индийско орехче
щипка канела
Сметаната на прах, инстантното кафе, захарта и подсладеното какао се сипват в подходящ дълбок съд (може да се използва буркан с капачка).
Поръсват се с канела и смляно индийско орехче и се смесват добре. (Ако се използва буркан, той се затваря и хубаво се разтръсква, докато сместа се хомогенизира.)
В подходяща чаша се поставя 1 с. л. от сместа, залива се с гореща вода и се поднася.
Сироп касис
Това е един от най-хубавите и ароматни сиропи, които приготвям, много е силен.Виното от касис също е много добро и ароматно, но е за специални поводи
колко е полезен касиса можете да проверите тук
на 1 кг плод касис
150 мл вода
на 1 л сок - 1,5 кг захар
5 гр лимонтозу
Измийте олодовете и ги смелете с машинка за месо и долейте вода да стане гъста каша. Можете да разбитете касиса и в блендера, тогава водата се налива при разбиването.
Сложете на огъня и загрейте сместа до 70 градуса окло 10 минути, след това оставете сместа да престои една нощ.
На сутринта го пшрецедете през двойна марля.
Получения сок 1:1,5 сок - захар размесете и поставете на огъня до завиране.
Налейте сиропа в затоплени стъклени бутилки, залепете им етикетчета и приберете в мазата.
Идея: При сиропа от касис се образува много пяна, отделете я с решетъста лъжица и загрейте в отделен съд отново. Това е най-апетитния топинг за сладолед, който ползваме у дома
Коктейл малини и банани
3 -4 банана
350 гр малини (1 кофичка от кисело мляко)
1 л прясно мляко
Разбийте плодовете и млякото в блендер. Охладете в хладилника и поднесете в стъклени чаши украсен с малини.
|